• search_icon
  • 0 cart_icon

    Geen producten in je winkelmand.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

De USB C is de aansluiting van de toekomst en is in veel gevallen een alleskunner. Toch kan er veel onduidelijkheid bestaan over het juiste gebruik van een USB hub. Op deze pagina proberen we alles zo goed mogelijk uit te leggen.

Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of neem contact op met ons op als je nog steeds vragen hebt.

Wist je dat je bestellingen bij ons altijd gratis worden thuisbezorgd.

Wat is USB-C?

Steeds meer producten worden geleverd met een USB-C poort. Maar wat is USB-C en waarvoor wordt het gebruikt?

Wat is USB?

USB staat voor Universal Serial Bus. “Serial Bus” is een technische term maar geeft aan dat er een bepaald type communicatie gebruikt wordt. Het woord “Universal” geeft aan dat de poort universeel is en dus voor allerlei typen apparaten kan worden gebruikt. Dit type poort wordt al lange tijd gebruikt voor allerlei apparaten zoals memory sticks, computermuizen, toetsenborden en telefoons. Deze maken gebruik van verschillende poorten, maar door de USB standaard kunnen deze poorten eenvoudig met elkaar samenwerken.

Oudere typen USB aansluitingen

Er zijn al verschillende typen USB aansluitingen die al langere tijd bestaan. Zie hier een aantal van deze poorten. Het is dus belangrijk te begrijpen dat alhoewel deze poorten er anders uitzien ze op een soortgelijke manier werken. Hierdoor kunnen apparaten communiceren over deze aansluitingen op een universele manier.

Waarom een nieuwe poort?

Nu is er dus al een flink scala aan USB aansluitingen, waarom hebben we dan een nieuwe poort nodig? Het antwoord hierop heeft meerdere antwoorden. Met de bestaande typen USB poorten en aansluitingen zijn namelijk nog een aantal hekelpunten.

We willen 1 standaard, niet meerdere

Het is de bedoeling dat de grote variatie in aansluiting die nu bestaat verdwijnt en dat alles overgaat naar USB-C. Het gevolg is dat je minder kabels nodig hebt en nooit hoeft te zoeken naar de juiste kabel.

Verkeerd om aansluiten

De bestaande USB aansluitingen kunnen maar op één manier aangesloten worden. Hierdoor moet je vaak zoeken naar de juiste positie van de kabel voor dat je deze erin krijgt. Bij USB-C maakt het niet uit hoe je de kabel aansluit. Deze kan zowel normaal als ondersteboven aangesloten worden (als dit onderscheid überhaupt te maken valt).

Snelheid

De bestaande USB 3.0 ondersteund een doorvoersnelheid van 5Gbit/s. Samen met USB-C zijn USB 3.1 en Thunderbolt 3 uitgebracht. Met USB 3.1 is een snelheid van 10Gbit/s mogelijk, met Thunderbolt 3 een snelheid tot wel 40Gbit/s. Let dus goed op of een USB-C poort USB 3.0 (ook wel USB 3.1 Gen 1), USB 3.1 (ook wel USB 3.1 Gen 2) of Thunderbolt 3 ondersteund. Alhoewel 5Gbit/s voor veel toepassing snel genoeg is zijn er veel nieuwe apparaten op komst waarbij dit niet meer voldoet. Denk hierbij aan steeds snellere wordende data opslag, maar ook monitoren en schermen met groter wordende resoluties.

Voor het gebruik van een USB C naar HDMI aansluiting is het van belang dat de USB C aansluiting het toegang heeft tot de interne videokaart. In de praktijk zijn dit USB C generatie 2 aansluitingen.

De Macbook modellen met USB C aansluiting ondersteunen dit gelukkig allemaal, je hoeft je niet druk te maken dat het niet gaat werken.

Er ontstaat een hoop verwarring omtrent de verschillende type USB C aansluitingen.

USB C generatie 1 (gen1) & USB C generatie 2 (gen 2) zien er allebei hetzelfde uit qua vorm.

Het verschil is echter dat de USB C gen 1 variant dezelfde snelheden en mogelijkheden heeft als een USB 3.0 aansluiting. Dit is maximaal 5 gigabit bestandsoverdracht per seconde.

 

De gen 2 variant heeft snelheden tot 10 gigabit per seconde. Deze versie kan eveneens beeld verzenden.

Onze hubs ondersteunen alle gen 2 USB C poorten. Hierdoor is het mogelijk om met een hub 4k beeld uit te zenden en tegelijk te blijven laden. Onze hubs breiden de bestaande USB C poort uit met een HDMI aansluiting.

Mochten onze adapters gebruikt worden op een gen 1 USB C poort zullen ‘oude USB’ poorten blijven werken. Klik hier voor dit assortiment.

Op al onze producten krijg je minimaal een jaar garantie. Binnen 30 dagen is het ook mogelijk je bestelling te retourneren.

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Lees verder

Neem contact met ons op

Lees verder

Bekijk hier onze algemene voorwaarden

Bekijk nu

Hoe zijn wij ontstaan:

Uit de onvrede van het vinden van de goede USB C accessoires tegen de juiste prijs is USB C Direct ontstaan.

Wij zijn op zoek gegaan naar producten om in onze eigen behoefte te kunnen voorzien en deze tegen de juiste prijs aan te kunnen bieden, onze klanten profiteren hiervan.